2012年5月19日 星期六

花雕醉雞

有時中午不上街用善, 又不用出一身汗去弄一餐, 早一晚準備小食伴麵吃也不錯!

先講自己從網上看到一些的食譜整、Video 跟着試做的醉雞! 很少有厨房用 ...


1. 用少許鹽、紹酒醃一去骨雞肶 20 分鐘

2. 包錫紙蒸 20 分鐘, 雞汁留用

3. 湯: 200ml 紹酒, 250ml 水, 薑 4-5 片, 鮮雞濃湯寳 1/2 粒, 同煮滾, 息火後加入雞汁搞拌放涼!

4. 把放涼了的雞放入保鮮盒, 倒入湯把雞卷蓋過! (記得隔了油先, 不然放很久還是熱的!)

5. 放入雪櫃, 待 1-2 天 切件上碟即成!



結果味道都 OK! 這個份量的湯, 我發覺還可以加浸多了一隻雞肶!

* * * * *

原來最初看到的食譜沒寫足, 初時未放凍就切件浸, 睇過 Video 才知是原條雞卷浸, 上碟前才切的 ^^

比較鐘意自己煮汁合味道些, 紹酒比例稍多於水沒關係、 沒有濃湯寳, 用適量雞粉代替, 都幾好味喎!

又用過醉雞汁去整, 鹹咗D, 過得去啦!


* * * * *

 爽爽醉雞 酒味外還甜甜地, 正! 河粉有點薑汁味, 店方有自制菊花茶, 涼涼地!

店內海報寫是新鮮雞, texture 都細 D既! 約十件, 底有數塊雞腎片也很爽口!


吃得冰鮮雞多, 吃這彈牙的雞, 真的有種"雞原來係咁架"的感覺!

假日很多人在店外排隊 (近新元朗中心天橋, 鳯攸街體育館)

還有用醉雞汁的做的, 按此 <醉雞翼之極簡單> 可隨便參看啊!

17 則留言 :

  1. 我呢 , 會將雞先加鹽、薑汁醃 ; 再隔水蒸熟 ,
    過冷河 , 入雪櫃備用 , 吃才斬件 ,
    再淋上花雕酒 . (花雕酒先雪凍)
    [版主回覆05/19/2012 21:39:03]用花雕酒做汁淋幾方便喎! 祝週日愉快 ^^

    回覆刪除
  2. Akina,多謝介紹!
    [Joe回覆05/19/2012 22:33:19]或會到元朗睇睇。週日愉快!
    [版主回覆05/19/2012 21:40:48]晚上好! 祝週日愉快!

    回覆刪除
  3. Pandora 香傭講法文2012年5月19日 下午10:06

    好嫩滑^^
    [版主回覆05/20/2012 08:58:59]是呀! 那家店好多捧場客啊! ^^

    回覆刪除
  4. 看到都想吃呀!
    [wtm246回覆05/20/2012 18:30:37]
    [版主回覆05/20/2012 09:00:06]早晨 找日試試 !

    回覆刪除
  5. 妳好, 朋友, 晚安, 週末快樂喔。謝妳 !
    [版主回覆05/20/2012 09:00:29]早晨, 祝週日愉日呀!

    回覆刪除
  6. 祝你有個愉快週末~
    謝謝分享美味醉雞
    [版主回覆05/20/2012 09:02:24]早晨! ^^ 謝謝到訪! 週日愉快!

    回覆刪除
  7. 早晨好 ! 謝謝 , ღ 週日愉快、平安喜樂 ! ღ
    [版主回覆05/20/2012 13:14:26]祝你有個輕鬆美好的週日!

    回覆刪除
  8. 你好啊! 謝謝分享! 今日清涼多了, 好好享受今天的清爽吧!
    [版主回覆05/20/2012 13:16:09]今天天氣熱呀! 想到商場躲啦! ^^

    回覆刪除
  9. 雅姬蘭朋友:你好!多謝分享 ,見到都流口水,酒多過水仲好
    我喜歡吃骨,用雞翼做
    [版主回覆05/20/2012 20:45:56]名店的好食 諗你會整阿蘇的醉轉彎雞翼, 比我這散手好啊!

    回覆刪除
  10. 你好, 朋友, 星期天快樂, 舒暢 !
    [版主回覆05/21/2012 10:34:24]Spring, 早晨! 祝一週愉快

    回覆刪除
  11. 晚上好 ! 謝謝 , ღ 週日愉快、平安喜樂 !
    霪雨綿綿梅雨天, 梅子熟了就出霉..
    人生長恨水長東 ,何不笑笑乾一杯.
    [版主回覆05/21/2012 10:35:44]早晨, 祝你天天開心, 一週愉快!

    回覆刪除
  12. 好似好好味咁喎
    [版主回覆05/21/2012 10:32:58]當小食咁啦, 不防試試 !

    回覆刪除
  13. 謝謝分享!看起來好美味喎!
    [版主回覆05/21/2012 10:36:57]謝謝到訪! 名店的醉雞是很好吃呢!

    回覆刪除
  14. 有機會試做~
    謝謝 ~
    [版主回覆05/21/2012 10:39:19]早晨! 我有時就愛試小食啊!

    回覆刪除
  15. 蜓子...................2012年5月21日 下午9:11

    看上去不錯,,,,,,,,,,,
    [版主回覆05/22/2012 10:38:48]早晨! ^^ 謝謝到訪!

    回覆刪除
  16. 晚安:你好!看似好好味....祝安康快樂!謝謝留言指導!
    [版主回覆05/22/2012 10:39:38]早晨! 祝一週愉快!

    回覆刪除
  17. 我隻貓好鐘意食呢味....
    [版主回覆05/26/2012 10:56:04]貓吃醉雞!? 吃了會不會變醉貓呢 ?

    回覆刪除